Can Trona avança cap a la sostenibilitat local Des de Can Trona volem que la sostenibilitat es converteixi de forma permanent en guia i base de la nostra oferta d'activitats. Seguint el que ens marca l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 11.4, hem d'augmentar els esforços per salvaguardar el patrimoni cultural i natural del món. Així doncs, tallers i sortides naturals, entre d'altres, s'han convertit en la forma regular de promoció de la sostenibilitat local, posicionant-nos com agents de canvi al món rural. Amb aquesta proposta volem reivindicar la cultura popular, l'artesania i la necessitat de retornar als orígens i d'apostar per un desenvolupament social i econòmic alineat amb els ODS.
Els ODS 5 i 10 per la igualtat de gènere i la reducció de desigualtats són temes crucials dins els nostres tallers divulgatius. Mitjançant diverses activitats, cerquem visualitzar no només la realitat de les dones catalanes, sinó també d'altres països i regions del món. Tot sovint acollim exposicions fotogràfiques i documentals que pretenen mostrar als assistents a quins reptes s'enfronten milions de dones en el seu dia a dia i com s'obren camí en un món que tot sovint, els hi és hostil. A més a més, oferim tallers formatius adreçats a un públic femení amb la intenció també de protegir el planeta (tallers de confecció de compreses naturals, de sabons, etcètera, no perjudicials amb el medi). La desigualtat social s'està convertint també en objecte de gran preocupació. Mitjançant concerts musicals, lectures de poemes i obres de teatre compromeses amb la reducció de la pobresa, entre d'altres formes d'expressió, volem visualitzar la realitat de milers de persones al nostre país que pateixen els efectes de la seva posició social més desafavorida.
D'altra banda, ens hem proposat oferir als vallbasencs tècniques per aprendre a fer productes naturals per afavorir un autoconsum responsable (ODS 8 i 12). Artesans i productors locals o de la comarca són sovint els protagonistes dels diferents cicles que organitzem des del Centre. L'objectiu darrere aquesta iniciativa és no només promoure un consum respectuós amb el medi ambient, sinó també propiciar un teixit empresarial entre els artesans i artesanes de la zona. Amb aquesta acció volem ajudar a que els diferents professionals implicats col·laborin entre ells per connectar-los amb el potencial mercat comarcal que, cada cop més, demana productes sostenibles, amb una cadena de producció justa. Gràcies a les sinergies que s'han creat, els i les assistents han pogut gaudir de propostes diverses i innovadores.
Els cicles de natura també tenen un gran èxit. Mitjançant diverses activitats divulgatives volem arribar als diferents segments de la població perquè tots i totes aprenem sobre la delicada relació que existeix entre la fauna i flora i els humans (ODS 3, 13 i 15). Les sortides d'observació d'aus migratòries, de neteja de la llera del riu Fluvià o el descobriment dels insectes i altres invertebrats, han estat fonamentals perquè els i les participants entenguin millor el ric i sensible patrimoni natural que tenim a la Vall d'en Bas. També som punt de trobada de diverses associacions i organitzacions que defensen un territori i una mobilitat més sostenible, amb menys infraestructures per vehicles rodats i major inversió en la protecció ambiental i la salut. Les famílies i els més menuts són igualment, ben presents a Can Trona, convertint-se en grans protagonistes a les nostres activitats de sensibilització (ODS 4). A principis de 2021 vam editar el llibre infantil 'El Secret de la Vall' que, juntament amb altres actuacions, han fet que molts infants aprenguessin el valor de tenir cura del nostre medi, donat que es tracta d'una responsabilitat comuna, independentment de la nostra edat. Amb les sortides pedagògiques organitzades conjuntament amb l'àrea d'educació i joventut de la Vall d'en Bas, joves d'escoles i instituts de tota la comarca coneixen millor el nostre incalculable patrimoni històric i cultural. També hem signat un conveni de col·laboració amb la Càtedra de Renovació Pedagògica de la UdG per fomentar i potenciar una educació experiencial, integrada en el medi i connectada al món.
Des del Centre, volem expressar la nostra satisfacció amb la feina feta i agrair la excel·lent rebuda que tenen les activitats que proposem. Un convidem a seguir participant i a reforçar aquesta feina comunitària tan important pel nostre territori. Fer dels ODS una realitat és un compromís de tots i totes. Caminem plegats cap a un món més just, sostenible i equitatiu.