“La cultura de l’aigua a la Vall d’en Bas”és un exhaustiu treball de recerca. La monografía recull l’arquitectura i la història de les activitats preindustrials a l’entorn de l’Alt Fluvià i gira a l’entorn de la importància de l’aigua que ha alimentat al llarg dels segles els molins i l’agricultura.
Des de sempre, l’aigua ha estat un element indispensable a la Vall d’en Bas. Ha esdevingut el motor de la vida i de l’economia a través de l’agricultura i la ramaderia i també ha fet funcionar els molins hidràulics de les llars i els masos escampats arreu de la Vall.
Per això l'any 2017 es va iniciar un projecte per a posar en valor tot el patrimoni cultural i immaterial que hi havia i hi ha encara avui al seu voltant. Un equip de 5 persones va invetigar, inventarirar, historiar i entrevistar testimonis per tal de recuperar totes les històries i materials del municipi en relació a aquesta temàtica. El resultat final n'ha estat l'edició del llibre "La cultura de l'Aigua a la Vall d'en Bas" el desembre de 2021.
El projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració entre l’Ajuntament de la Vall d’en Bas, el Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca (PEHOC) i l’Institut Ramon Muntaner i el suport de Prodaisa i la Diputació de Girona.
Podeu adquirir el llibre a Can Trona- Centre de Cultura i Natura de la Vall d'en Bas al preu de 20 euros.
Actualment, s'està treballant per a senyalitzar i donar a conèixer tot aquest patrimoni hidràulic a nivell turístic. Per això al llarg d'aquest 2022 comptarem amb un estudiant de la UdG que realitzarà el seu treball final del grau en aquest sentit.