Dones de la Vall: elaboració de tres documentals
Malgrat que tenien la sensació que “ajudaven a l’home”, les dones a la Vall d’en Bas i arreu del món rural treballaven més que els homes ja que, a banda de feines del camp, s’encarregaven de la casa i de tota la família.
Actualment, tot plegat ha canviat molt i hi ha noves formes de viure i de treballar per a moltes dones d'àmbit rural també són significatives. Les vides de totes elles formen part del nostre patrimoni immaterial, pel que saben, pel que han après del territori i de les seves formes de viure, i pel que han aportat. Per tot això des de l'Ajuntament s'ha produit una trilogia de documentals titulada: Dones de la Vall, la qual inclou material ja gravat anteriorment amb dones del terrirori que expliquen el seu dia a dia. Tots tres documentals han format part de la mostra de cinema etnogràfic que es celebra cada any a Catalunya. |
dOCUMENTAL 'INVISIBILITAT I PATRIARCAT'
El primer documental, de Marc Planagumà, vol ser un reconeixement a les dones de la Vall. Reflexiona sobre la vida a pagès i el paper de la dona en la masia.
|
dOCUMENTAL 'L'ENTORN FÍSIC I LES COMUNICACIONS'
Al llarg del segle XX la Vall d’en Bas ha estat protagonista de molts canvis en la seva comunicació, propiciats per les necessitats de la gent que hi viu, la seva explotació i l’evolució de la població de la Garrotxa. Aquests canvis com la parcel·lació del territori, el túnel de Bracons o la desaparició del tren d’Olot han significat també canvis en els costums i vida de la gent que l’habita.
|
dOCUMENTAL 'APODERAMENT I DECISIONS'
La Tània Ribas aporta la mirada més femenina de la sèrie documental. Realitza un excel·lent recull de fragments imprescindibles i noves gravacions sota un relat tendre, però de reivindicació alhora. Amb aquest es posa fi a la sèrie documental Dones de la Vall.
|